Οι Ολύμπιοι και οι θεοί των Ρωμαίων

Οι Ολύμπιοι και οι θεοί των Ρωμαίων

Ολύμπιοι και Ρωμαίοι

Δίας ή Ζεύς – Θεός των Θεών, κυβερνήτης των ουρανών και προστάτης της δικαιοσύνης. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας ώριμος, σεβάσμιος άνδρας, κρατώντας κεραυνούς.
Ρωμαϊκή ονομασία: Jupiter
Ποσειδώνας – Θεός του νερού, κυρίαρχος των θαλασσών, κυβερνήτης των σεισμών. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας ώριμος μεσήλικας, κρατώντας τρίαινα και περιστοιχισμένος από δελφίνια.
Ρωμαϊκή ονομασία: Neptune
Άδης ή Πλούτωνας – Θεός του υπόκοσμου (κόσμος των νεκρών), κυβερνήτης των Ηλυσίων Πεδίων και του Τάρταρου. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας ώριμος μεσήλικας, φορώντας κράνος και καθισμένος σε θρόνο. Συνηθίζεται να εμφανίζεται δίπλα του και η γυναίκα του Περσεφόνη.
Ρωμαϊκή ονομασία: Pluto
Ήρα – Βασίλισσα των Θεών, προστάτιδα των γυναικών και του γάμου. Αναπαριστάται συνήθως ως μια ώριμη όμορφη γυναίκα, κρατώντας σκήπτρο και φορώντας κορώνα.
Ρωμαϊκή ονομασία: Juno
Απόλλωνας – Θεός του φωτός και της μαντείας, προστάτης των τεχνών και της υγείας. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας όμορφος ξανθός έφηβος, κρατώντας λύρα ή τόξο.
Ρωμαϊκή ονομασία: Apollo
Αθηνά – Θεά της σοφίας και του πολέμου. Αναπαριστάται συνήθως ως μια όμορφη σοβαρή νέα, φορώντας περικεφαλαία και θώρακα, κρατώντας σπαθί και ασπίδα. Συχνά στον ώμο της βρίσκεται μια κουκουβάγια.
Ρωμαϊκή ονομασία: Minerva
Δήμητρα Θεά της γεωργίας. Αναπαριστάται συνήθως ως μια σεβάσμια μεσήλικη γυναίκα, κρατώντας στάχυ ή δρεπάνι.
Ρωμαϊκή ονομασία: Ceres
Αφροδίτη Θεά του έρωτα και της ομορφιάς, προστάτιδα των ερωτευμένων. Αναπαριστάται συνήθως ως μια πανέμορφη καλλονή κρατώντας περιστέρι ή μέσα σε τεράστιο κοχύλι.
Ρωμαϊκή ονομασία: Venus
Άρης – Θεός του πολέμου. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας δυνατός νέος, φορώντας περικεφαλαία και θώρακα, κρατώντας σπαθί και ασπίδα.
Ρωμαϊκή ονομασία: Mars
Ερμής – Θεός της επικοινωνίας, προστάτης των εμπόρων και των ταξιδευτών, ψυχοπομπός και αγγελιοφόρος των Θεών. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας όμορφος νεαρός άνδρας, φορώντας φτερωτά σανδάλια και κράνος και κρατώντας ραβδί με δύο φίδια πλεγμένα.
Ρωμαϊκή ονομασία: Mercurius
Άρτεμις – Θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των γυναικών. Αναπαριστάται συνήθως ως μια όμορφη, αθλητική νέα, κρατώντας τόξο. Συχνά, δίπλα της βρίσκεται ένα ελάφι.
Ρωμαϊκή ονομασία: Diana
Ήφαιστος – Θεός της φωτιάς, σιδηρουργός των Θεών. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας άσχημος μα δυνατός μεσήλικας, κουτσός και κρατώντας σφυρί.
Ρωμαϊκή ονομασία: Vulcan

Άλλοι Θεοί

Διόνυσος ή Ίακχος – Θεός του κρασιού και του κεφιού, δημιουργός και προστάτης του θεάτρου. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας όμορφος νεαρός άντρας, με πλεγμένα στα μαλλιά του κισσό και κρατώντας σταφύλι. Στην ρωμαϊκή τέχνη αναπαριστάται ως ένας χοντρός, εύθυμος μεσήλικας.
Ρωμαϊκή ονομασία: Bachus
Πάνας – Θεός της φύσης, της γονιμότητας και της έκστασης, προστάτης των βοσκών. Αναπαριστάται συνήθως ως ένας ώριμος άντρας ή νεαρό αγόρι, με κέρατα και πόδια τράγου, κρατώντας αυλό.
Ρωμαϊκή ονομασία: Pan
Εκάτη – Τριπλή Θεά του φεγγαριού και της μαγείας, προστάτιδα των μαγισσών. Αναπαριστάται συνήθως ως μια γυναίκα που κρατά δαδί και έχει τρία κεφάλια, ένα νεαρής κοπέλας, ένα ώριμης γυναίκας και ένα γριάς.
Ρωμαϊκή ονομασία: Luna
Εστία – Θεά-προστάτιδα της οικογένειας. Αναπαριστάται συνήθως ως μια νέα σοβαρή γυναίκα.
Ρωμαϊκή ονομασία: Vest

Πηγή: www.artofwise.gr

(Visited 3,515 times, 1 visits today)

Σχολιάστε